Tiranija zgodbe, serija predavanj

Štihova dvorana, CD, Ljubljana
Torek, 26. marec ob 17.00–19.30

Med kaos sveta in sebe postavljamo zgodbo. V težnji po pripovedovanju zgodbe se skriva težnja po redu, nadzoru in, nezanemarljivo, po manipuliranju pomena. Še posebej v zadnjem desetletju smo priče porastu narativne misli v vseh sferah družbenega komuniciranja. Pripovedovalski festival, prostor, ki je tradicionalno posvečen pripovedovanju zgodb, je ravno zato lahko tudi prostor, v katerem si zastavljamo vprašanje njenih (zlo)rab. K razmišljanju o tej temi ob konkretnih izkušnjah lastnega dela z zgodbami smo povabili štiri predavatelje: literarnega teoretika in esejista Toma Virka, novinarja in vojnega dopisnika Ervina Hladnika Milharčiča, dramaturginjo in klasično filologinjo Jero Ivanc in filmskega režiserja Matjaža Ivanišina.

17.00: Tomo Virk: Etični potencial literarne pripovedi
Pripovedovanje zgodb od nekdaj uravnava naše življenje. V zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja se je človeštvo tega še posebej jasno ovedelo. Med drugim je postalo jasno, da prek pripovedi oz. zgodbe osmišljamo svojo lastno identiteto, da nam je tako dana preteklost, da tako – tudi v znanosti – razumevamo svet, posredujemo vednost itn. Pripovedi je torej več vrst. Predavanje bo poskušalo pokazati etični potencial literarnega pripovedovanja zgodb.

17.30: Ervin Hladnik Milharčič: Oprostite, kje je Gomorra?
Zapisovanje svetovne kronike je narativne tehnike pobralo iz Stare zaveze Svetega pisma. Zapletene in razsežne dogodke opišejo in razložijo preproste zgodbe. Delujejo tudi, če ne verjamete. Stara zaveza zadošča tako za večino žurnalističnih ambicij. Sijajno deluje na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki in Združenih državah. V Evropi pa naletiš na zgodbe v zgodbah, kjer je treba seči v dramaturgijo grških dram.

18.00: Jera Ivanc: Zgledi vlečejo: tragedije, muzikali, vzgoja in še kaj
Mali ljudje potrebujemo velike zgodbe. Ob njih rastemo v boljše ljudi. A v minulih desetletjih, s pojavom postmodernizma in neoliberalizma, so se velike zgodbe iz knjig in z odra preselile na rumene strani in v reklamne oglase. Ob tem poznavalsko citiramo Shakespearja, da je svet iz tira, in kupujemo naprej. Jera Ivanc verjame, da lahko čas, spahnjen iz sklepa, uravnajo skrbno izbrane in premišljeno stkane besede – v pripoved, misel, zgodbo, smisel. Spregovorila bo tudi o tem, kaj se je o slišani besedi naučila ob prevajanju grških tragedij, ob pisanju komedij, libretov in gledaliških priredb za otroke; zlasti ob najbolj sveži, Homerjevi Odiseji.

18.30: Matjaž Ivanišin: Dokumentarno in fikcijsko v filmu Karpopotnik
Okoli leta 1970 je mladi filmar Karpo Godina s kamero potoval po narodnostno mešani Vojvodini in posnel nenavaden film ceste z naslovom Imam jednu kuću, ki je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let pozneje se po istih poteh poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja potovanje mladega K. G.

Cena vstopnice: 5 EUR

Za odrasle

Večer srečnih začetkov

Klub CD, Sobota, 19. marec

Večer italijanskih zgodb

Klub CD, Nedelja, 20. marec

Zidanje Skadra

Dvorana Duše Počkaj CD, Ponedeljek, 21. in torek, 22. marec

Tri želje

Štihova dvorana CD, Sreda, 23. marec

Večer resničnih zgodb

Klub CD, Petek, 25. marec

Pogovor: Avtorske pravice na območju ljudskega

Dvorana Lili Novy, Ponedeljek, 28. marec

Pripovedovalska ekskurzija: V deželo krivopet

Nadiške doline, Italija, Nedelja, 12. junij

Festival širi veje: Večer srečnih začetkov

Grad Rajhenburg, Nedelja, 3. julij
Za otroke

Kralj Matjaž

Štihova dvorana CD, Sobota, 19. marec

Tam, na robu pravljice živi …

Štihova dvorana CD, Nedelja, 20. marec

Festival širi veje: Tam na robu pravljice živi

Mestna občina Nova Gorica, Sreda, 25. maj

Festival širi veje: Peresa iz srečne dežele

Dvorec Visoko, Nedelja, 29. maj
Spremljevalni program
DOGODEK
PRIZORIŠČE, KRAJ
DATUM
URA
ZA