Pripovedovalski festival 2022

V petindvajsetih letih je Pripovedovalski festival, od samega začetka trdno zasidran v dvorane Cankarjevega doma, prehodil dolgo pot. Ob ustanovitvi festivala se je pripovedovanje ljudskih zgodb za odraslo občinstvo zdelo ekscentrično dejanje ter ustanoviteljica in ena od začetnic profesionalnega pripovedovanja pri nas, Anja Štefan, je s sodelavkami počasi in vztrajno utirala pot ljudskim pravljicam v javno življenje in pripovedovanju v družbo drugih umetniških zvrsti. Danes veliko pripovedujemo z odrov in izza katedrov, zgodba pa je zasidrana v vse pore družbenega komuniciranja in manipuliranja. Ne zdi se več, da bi morali posebej promovirati ne zgodbo ne pripovedovanje. Nasprotno, zdi se, da bo morala biti vloga našega festivala vedno bolj tudi osvobajanje zgodbe od komodifikacije, instrumentalizacije in estetizacije, vlog, v katere zgodbo vpenja naš krasni kapitalistični svet. Da ne bomo pozabili: bistvo zgodbe je, da je kot oblika izrekanja demokratično na voljo vsem ljudem; da je ena bistvenih form, s katero upovedujemo svet, kot ga razumemo; da je instrument, s katerim lahko zavrnemo družbo, kadar se nam razkriva kot krivična, in hkrati inštrument, s katerim lahko pomagamo oblikovati boljšo.

Za nami je torej 25 festivalov ter 25 let srečevanja, sodelovanja in povezovanja. To ni malo! Tudi letos smo pripravili raznovrsten program in tudi letos vas vabimo, drago občinstvo, da pridete na dogodke poslušat pripovedovalce in pripovedovalke ter njihove zgodbe. Da bi se srečali na odru in ob njem, si pri tem brez izmikanja gledali v oči in potem spet odšli vsak v svojo smer, vsaj malo tudi zaviti v lastne misli, če bo kakšna zgodba, kakšna misel, kakšno srečanje le zganilo zrak, se usedlo v nas tudi zato, da bi ostalo.

Bogastvo našega festivala so zgodbe in je tišina. Oboje je še posebej dragoceno zato, ker jih doživljamo v skupni množini. In to je veliko. Vabljeni na praznovanje!

Špela Frlic
Programska vodja festivala

Za odrasle

Festival širi veje: Večer srečnih začetkov

Grad Rajhenburg, Nedelja, 3. julij

Pripovedovalska ekskurzija: V deželo krivopet

Nadiške doline, Italija, Nedelja, 12. junij

Pogovor: Avtorske pravice na območju ljudskega

Dvorana Lili Novy, Ponedeljek, 28. marec

Večer resničnih zgodb

Klub CD, Petek, 25. marec

Tri želje

Štihova dvorana CD, Sreda, 23. marec

Zidanje Skadra

Dvorana Duše Počkaj CD, Ponedeljek, 21. in torek, 22. marec

Večer italijanskih zgodb

Klub CD, Nedelja, 20. marec

Večer srečnih začetkov

Klub CD, Sobota, 19. marec
Za otroke

Festival širi veje: Peresa iz srečne dežele

Dvorec Visoko, Nedelja, 29. maj

Festival širi veje: Tam na robu pravljice živi

Mestna občina Nova Gorica, Sreda, 25. maj

Tam, na robu pravljice živi …

Štihova dvorana CD, Nedelja, 20. marec

Kralj Matjaž

Štihova dvorana CD, Sobota, 19. marec
Spremljevalni program 2022: Marec - mesec pripovedovanja
DOGODEK
PRIZORIŠČE, KRAJ
DATUM
URA
ZA