Pripovedovalski festival 2020

23. Pripovedovalski festival, drugi poskus

Pripovedovalski festival, ki je terminsko od vsega začetka umeščen v marec, v čas, ko praznujemo svetovni dan pripovedovanja, nas bo letos z zgodbami izjemoma pospremil v jesen. V izbiri ali festival preselimo na splet, kot je v teh časih vedno bolj uveljavljena praksa tudi v tujini, ali pa ga umestimo v živim dogodkom bolj naklonjen čas, smo se odločili za slednje.

Trdno verjamem, da je tehnika človekov zaveznik in se veselim, da bomo spodbujeni z izzivi, ki nam jih prinaša ta čas, v Evropi in svetu na področju organiziranega pripovedovanja in pripadajoče teorije razvili tudi nove spletne formate. Ti bodo lahko smiselno dopolnjevali in mednarodno širili in bogatili sicer nujno bolj lokalno usmerjeno delovanje. Nikakor pa ni in ne more biti njihov namen nadomestiti ali celo zamenjati festivalskega dogajanja. To vendar temelji na pripovedovanju kot obliki žive umetniške komunikacije, ki že dolga stoletja, v teh razmetanih časih pa še toliko bolj, odgovarja na najbolj starodavno potrebo ljudi po »biti skupaj«. Živo pripovedovanje ima to sposobnost, da skozi skupno doživljanje zgodbe iz v istem prostoru zbranih posameznikov ustvarja (začasno) skupnost, v knjigi Homo Narrans, ki je temeljna referenca za moje razmišljanje o pripovedovanju, zapiše John Niles. Ena osnovnih radosti skupnosti pa je, če si sposodim še misel angleškega pisatelja Lawrenca Durrela, prav radost sodelovanja. Trdo delo številnih ustvarjalcev, ki več mesecev pripravljamo festivalski program, se zares dopolni, ko se v festivalu v živo srečamo z vami, svojo publiko.

Zaradi okoliščin delno okleščen program 23. Pripovedovalski festival vztraja pri zastavljeni osrednji temi – odnosom med prostorom in zgodbo. Odlični slovenski igralke in igralci Tamara Avguštin, Janez Škof, Minca Lorenci, Nejc Cijan Garnati, Primož Pirnat, Aljaž Jovanović in glasbenice in glasbeniki Samo Kutin, Irena Tomažin, Zvezdana Novakovič, Ana Kravanja, Tea Vidmar, pripovedovalci strašljivih povedk v narečnih govoricah in nastopajoči na naši priljubljeni festivalski stalnici Večeru resničnih zgodb vas z zgodbami vabijo na skupno potovanje. Potovanje v pekel in nebesa, na začetek sveta, v otroške spomine in s pomočjo upovedovane izkušnje v resnične dežele k resničnim ljudem. Tudi v upanju, da bomo, medtem ko bomo z zgodbami potovali po zamišljenih cestah, v resnici potovali od anonimnega k intimnemu, od neznanega k znanemu, od lepe podobe k živi izkušnji in z drobnimi koraki bližje k drug drugemu in k sebi.

Pridružite se nam na tej poti. Ker brez vas, brez poslušalcev – za to spoznanje smo iz karantenskih časov zagotovo izšli bogatejši – je zgodba, pa naj bo še tako dobra in vredna poslušanja, le neizrečena misel.

Špela Frlic

Ps: Tudi drugi poskus žal zaradi razmer ni uspel, nobena od predstav ni bila izvedena, izvedena je bila le pripovedovalska ekskurzija …

 

 

Za odrasle

Večer resničnih zgodb

Klub, CD, Nedelja, 25. oktober

Razstava Za devetimi gorami: Strokovno vodstvo z Anjo Štefan

Ljubljanski grad, Četrtek, 22. oktober

Southwind, koruzna zrna, pištole in Izgubljeni raj

Vodnikova domačija Šiška, Četrtek, 22. oktober

Jama, reka, gozd – tam pa straši

Linhartova dvorana, CD, Sreda, 21. oktober

Pripovedovati literaturo

Štihova dvorana, CD, Torek, 20. oktober

Naslov pride zadnji

Štihova dvorana, CD, Torek, 20. oktober

Mariam se poroči

Slovenska kinoteka, Nedelja, 18. oktober

Razpoke v asfaltu: avtobiografsko vodenje po Ljubljani

Hologram Evrope (zbirno mesto), Nedelja, 18. oktober

Hudiči z angeli plešejo

Klub, CD, Nedelja, 18. oktober

Večer nesrečnih koncev 2#: Miti

Klub, CD, Sobota, 17. oktober

Večer srečnih začetkov

Klub, CD, Petek, 16. oktober
Za otroke

Nedelce: Tam, na robu pravljice živi …

Vodnikova domačija Šiška, Nedelja, 25. oktober

Anbessa

Kinodvor, Sobota, 24. oktober

Živalski stripi: stripovska delavnica

Vodnikova domačija Šiška, Sobota, 24. oktober

Potovanje na Melonijo

Slovenska kinoteka, Nedelja, 18. oktober
Spremljevalni program 2020: Marec - mesec pripovedovanja
DOGODEK
PRIZORIŠČE, KRAJ
DATUM
URA
ZA
Razstava Za devetimi gorami
Ljubljanski grad, Ljubljana
Do januarja 2021 2018
10.00-18.00
Za odrasle in otroke