Poslušati zgodbo

Radio Slovenija, Radio Prvi
Sreda, 23. junij ob 00.00-05.00

Kresna noč na Nočnem programu nacionalnega radia

Živimo v svetu, usidranem v vizualni in multimedijski sceni. Glasnem, hitrem, radodarnem z  multimedijskimi in multisenzoričnimi dražljaji. Kako v tem svetu preživi nekaj tako ‘krhkega’ kot je umetnost poslušanja? In predvsem – zakaj jo gojiti?

Kako na nas delujejo dražljaji, ki jih prevaja zgolj slušno-emotivna pot (zvok, glas, beseda, glasba)?
In v čem je moč in čar radia kot medija, utemeljenega zgolj v zvoku?

Zvok nas povezuje s svetom, in to povezavo spodbuja, uri. Zvočni signali imajo velik učinek na naš osrednji živčni sistem. Da bi razprli razmislek o pomenu slušno emotivnega kanala za razvoj posameznika, da bi skupaj premišljevali kako poslušamo in kaj umetnost poslušanja prinaša v naša življenja, v družbo, smo zasnovali dogodek, ki bo v dialog povezal strokovnjake z različnih področij, umetnike in širšo javnost. Ob zgodbah iz svetovnega izročila se bomo spraševali in raziskovali kako poslušamo zgodbo (drugače kot poezijo, drugače kot esej), kaj nas zapelje kot poslušalca, da se prepustimo, vživimo, kateri mehanizmi pri poslušanju pogojujejo naše odzive (pripovedovanje zgodbe zahteva / pričakuje / nagovarja čustven odziv, ne racionalnega), kako prostor poslušanja pogojuje dejanje poslušanja, pa tudi o tem kaj nam pomenijo zgodbe in zakaj jih poslušamo.

Od fenomenologije do nevrobiologije.
Od sociologije do umetnosti.
Od besede. Do izkušnje.

 Srčika dogajanja – tisti ogenj, ob katerem se bodo pripovedovale zgodbe – bo na to kresno noč rdeča luč v studiu Nočnega programa nacionalnega radia. V studiu se bodo ob 00.02 zbrali psihologinja in psihoterapevtka Katarina Kompan Erzar, antropolog Rajko Muršič, dramski igralec Blaž Šef, pripovedovalka Špela Frlic, režiserka in dramatičarka Saška Rakef ter glasbena urednica in voditeljica Anamarija Štukelj Cusma. Njihova razmišljanja, ki jih bodo pletli v dialogu s poslušalci bodo predstavljala kontekst za poslušanje izbranih zgodb ali njih odlomkov. Od del, ki pripadajo svetovnemu kanonu, do zgodb, na katere se vežejo zanimive anekdote. In nenazadnje tudi nekaj teh, ki so nas nagovorile zaradi lepote jezika, ritma, virtuozne preprostosti misli.

Koprodukcija: Nočni program nacionalnega radia + B-AIR, Zavod Homo Narrans

Za odrasle

Za odrasle

Poslušati zgodbo

Radio Slovenija, Sreda, 23. junij

Otvoritev: Črn, črn smeh

Sprememba lokacije: Klub CD, Petek, 2. julij

Jama, reka, gozd – tam pa straši

Sprememba lokacije: Klub CD, Sobota, 3. julij

Pravljična maša: Hudiči pa z angeli plešejo

Sprememba lokacije: Klub CD, Nedelja, 4. julij

Večer resničnih zgodb

Sprememba lokacije: Klub CD, Nedelja, 4. julij
Za otroke

Pravljični studio: Pošast ni pošast je pošast

Vodnikova domačija Šiška, Sobota, 3. julij
Spremljevalni program
DOGODEK
PRIZORIŠČE, KRAJ
DATUM
URA
ZA