Pripovedovalska ekskurzija: V deželo krivopet

Nadiške doline, Italija
Nedelja, 12. junij

Ljudske zgodbe, sploh povedke, so neločljivo vpete v pokrajino, v kateri so nastale. Najbolj prepričljivo jih doživimo skozi narečni jezik, v katerem so in še živijo. Pripovedovalska ekskurzija je tako skupno potovanje k zgodbam, ljudem in pokrajinam. Premišljen program je zastavljen tako, da nagovori in nahrani vse naše čute.

Letos se odpravljamo na skrajni severovzhod Italije, v zelene Nadiške doline. Hribovita pokrajina Benečije je dom ne samo slovenske manjšine, pač pa tudi številnih bajnih bitij, med katerimi so najbolj znane krivapete, divje žene z nazaj zasukanimi stopali.

Sprehodili se bomo po slikovitem Čedadu, mestu z izjemno dolgo in bogato zgodovino, zaradi katere je vpisano na seznam UNESCOVE svetovne kulturne dediščine. V Špietru bomo obiskali SMO – Slovensko multimedialno okno, sodobni pokrajinski muzej, ki je središče lokalnega kulturnega delovanja. Vzeli si bomo čas za sprehod ob Nadiži in se povzpeli do Landarske jame, nenavadnega starodavnega svetišča, ki je zgrajeno v naravni skalni steni. Srečali se bomo z zapisovalkami pripovednega izročila ter z drugimi domačini, ki še znajo pripovedovati pravce, in prisluhnili zvenu njihovega jezika ter zgodb.

Po Benečiji nas bo vodil turistični vodnik Andrej Bandelj, beneške zgodbe nam bodo pripovedovali Luiza Battistig, Irena Cerar, Marina Cernetig, Giovanni Koren in Ada Tomasetig. Program obiska: Irena Cerar in Špela Frlic v sodelovanju z Marino Cernetig. Produkcija: Zavod Homo Narrans, Inštitut za slovensko kulturo in založba Sidarta.

Za odrasle

Cena ekskurzije, ki vključuje avtobusni prevoz, program, vstopnine, malico in kosilo je 75 eur oz. 60 eur za študente in upokojence. Cena brez kosila je 55 eur (oz. 40 eur za študente in upokojence). Udeležba na ekskurziji s samostojnim prevozom ni mogoča. Prijave sprejemamo na info@pripovedovalskifestival.si do zapolnitve mest. Ob prijavi navedite željo glede kosila (mesno, vegetarijansko). Mesto na avtobusu je zagotovljeno ob vplačilu kotizacije. V primeru zelo slabega vremena izlet prestavljamo na september 2022.

Fotografija: Graziano Podrecca, Vir: Ada Tomasetig: Od Idrije do Nediže / Dal Judrio al Natisone. Reana del Rojale: Chiandetti, 2011

 

 

Za odrasle

Večer srečnih začetkov

Klub CD, Sobota, 19. marec

Večer italijanskih zgodb

Klub CD, Nedelja, 20. marec

Zidanje Skadra

Dvorana Duše Počkaj CD, Ponedeljek, 21. in torek, 22. marec

Tri želje

Štihova dvorana CD, Sreda, 23. marec

Večer resničnih zgodb

Klub CD, Petek, 25. marec

Pogovor: Avtorske pravice na območju ljudskega

Dvorana Lili Novy, Ponedeljek, 28. marec

Pripovedovalska ekskurzija: V deželo krivopet

Nadiške doline, Italija, Nedelja, 12. junij

Festival širi veje: Večer srečnih začetkov

Grad Rajhenburg, Nedelja, 3. julij
Za otroke

Kralj Matjaž

Štihova dvorana CD, Sobota, 19. marec

Tam, na robu pravljice živi …

Štihova dvorana CD, Nedelja, 20. marec

Festival širi veje: Tam na robu pravljice živi

Mestna občina Nova Gorica, Sreda, 25. maj

Festival širi veje: Peresa iz srečne dežele

Dvorec Visoko, Nedelja, 29. maj
Spremljevalni program
DOGODEK
PRIZORIŠČE, KRAJ
DATUM
URA
ZA